دست نگه دارید. فریب شعارهای غیر علمی خصوص سازی معادن را نخورید که همانا آتش به خرمن این ملت جان به لب رسیده است.

 | تاریخ ارسال: 1400/6/10 | 


چکیده‌ای از متن سخنرانی #دکتر_احمدرضا_صیادی، ریاست #انجمن_مهندسی_معدن_ایران در مراسم اختتامیه #پنجمین_کنگره_ملی_زغالسنگ 

کنفرانسها و نشستهای علمی فرصت مغتنمی برای اشتراک گذاشتن دستاوردهای کلیه ذینفعان بخش معدن کشور است. به طور تقریبی بیش از ۲۰ کنفرانس و حدود پنج نمایشگاه مرتبط با مهندسی معدن و علوم زمین در سطح ملی در طول سال برگزار می شود که بعضا ممکن است با همدیگر از نظر زمانی یا موضوعی همپوشانی پیدا کنند.
انجمن مهندسی معدن ایران به عنوان تنها نهاد علمی غیر دولتی کشور، از همه برگزار کنندگان این کنفرانسها دعوت میکند تا نسبت به تجمیع، برگزاری مشترک و بخصوص ساخت یک تقویم ثابت کنفرانسها و رویدادهای معدنی اقدام شود.

دهمین کنفرانس مهندسی معدن ایران  (https://seminars.usb.ac.ir/۱۰th_mining) در ۳ و ۴  اسفند سال جاری برگزار می شود. از چندی قبل، کنفرانس سالیانه انجمن در سالهای فرد در تهران و در سالهای زوج در یکی از استانها برگزار می شود. امسال انشااله #استان_سیستان_و_بلوچستان و #دانشگاه_زاهدان میزبان عزیزان در #دهمین_کنفرانس_مهندسی_معدن_ایران است.

استفاده دوم را از این فرصت میکنم و انتخاب جناب آقای #دکتر_سید_رضا_فاطمی_امین را به عنوان وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت تبریک عرض کرده و و توفیق ایشان را در اعتلای بخش معدن کشور از درگاه حضرت حق مسئلت مینمایم. 

در این مجال کوتاه، مروری به برخی از دغدغه های موجود جهت استحضار تصمیم گیران کشور و حضار محترم ارایه می شود.

۱)بخش معدن و صنایع معدنی کشور در دوره تحریم های فلج کننده اقتصاد کشور، پیشگام در صادرات و تامین ارز خارجی بوده و هم اینک کارکنان این صنعت در این دوران همه گیری #کرونا، بشدت در معرض خطر بوده، عزیزان زیادی را از دست داده و جا دارد که معدنکاری به عنوان یک فعالیت ضروری و پرخطر محسوب شده و معدنکاران کشور در اولویت بالا جهت واکسیناسیون فراگیر قرار گیرند.

۲)امروزه با توجه به نیاز شدید کشور به توسعه بخش معدن و محدودیتهای تامین سرمایه، یکی از راهبردهای اصلی برون رفت از رکود فعلی، #بهبود_بهره_وری_توام_با_نوآوری به منظور استفاده مطلوب از سرمایه های صرف شده، منابع انسانی فعال، لجستیک و امکانات موجود و نهاده های مصرف مورد نیاز تولید است. مقتضی است این سیاست به صورت تکلیفی و یا تجویزی در راس تصمیم گیری کلان و خرد بنگاه های معدنی کشور قرار گیرد.

۳) در طول دو دهه گذشته، در شرایطی که گرایشهای جهانی  عموما به سمت ادغام های عمودی و افقی مختلف و استفاده از اصل بی بدیل #صرفه_مقیاس بوده است، مجتمع های معدنی کشور به دلایل مختلف تکه تکه و قطعه قطعه شده و امروزه شاهد تعارض شدید منافع ذینفعان درگیر و از دست دادن منافع ملی هستیم. ابلاغ سیاستهای تشویقی و گاها تنبیهی  برای تجمیع و ادغام شرکتها و معادن مرتبط، بسیار ره گشاخواهد بود.

۴) یکی از مهمترین فرصتهای بهینه سازی و افزایش سودآوردی در نقاط عطف #زنجیره_ارزش_مواد_معدنی نهفته است، بخصوص در یکپارچه سازی زنجیره معدن- کارخانه، که شوربختانه در برخی از مجتمع های معدنی کشور به صورت کاملا برعکس عمل شده و با مالکیت و مدیریت جدا از هم اداره می شود. 

۵) #سیاستهای_مکانیابی در توسعه زنجیره ارزش بخش معدن کشور کاملا در تضاد با اصول آمایش سرزمین، توسعه پایدار و نهایتا منافع ملی ایران بوده و مجوزهای صادره برای صنایع معدنی پایین دستی بخصوص در حوزه فولاد، میراث اقلیمی هفت هزار ساله ایران را تهدید کرده و تعادل آب و خاک و انرژی کشور را بهم زده و اینچنین مردمان را دچار نفرین زمین کرده است است. کافی است که نقشه کلی موقعیت معادن، صنایع معدنی، قطبهای کشاورزی، گردشگری، بنادر، منابع آبی، منابع انرژی، زیرساختهای حمل و نقل کشور را مرور کنیم و ببینیم چگونه کیان این مرز و بوم دچار تهدید شده است؟ 

۶) این روزها در بدو شروع بکار دولت جدید، مجددا زمزمه #خصوصی_سازی_بخش_معدن_کشور به گوش می رسد. تجربه بسیار تلخی که گاها به قیمت رانت مراکز قدرت و فساد صورت گرفته و تیشه به منافع ملی زده است. دست نگه دارید. فریب شعارهای غیر علمی خصوص سازی معادن را نخورید که همانا آتش به خرمن این ملت جان به لب رسیده است. نگویید که :دولت قبلی بلد نبود، ما بلیدیم". این ادعا امتحان خود را پس داده و آزموده را آزمودن خطاست. برای تامین کسری بودجه، نگذارید هجوم تازه ای برای رانتخواری و ضایع کردن منابع و صنایع معدنی کشور شروع شود.
۷) در دهه گذشته #تشکیل_سرمایه_در_حلقه_معدن بخصوص در بخش ناوگان ماشین آلات تولیدی روند بشدت کاهنده داشته و قربانی فشار بر تولید و سرمایه گذاری در حلقه های پایین دستی شده است. سرمایه های صرف شده عمدتا محدود به صنایع معدنی پایین دستی بوده است. پیمانکاران معدنی کشور که ستون تولید در معادن هستند زیر بار ناوگان فرسوده و هزینه های نجومی تعمیر و نگهداری در حال خرد شدن هستند. جهش نوسازی ناوگان ماشین آلات معدنی و واردات با تعرفه صفر از اهم واجبات بوده و ضمنا باید مواظب بود که به بهانه واردات تجهیزات ارزان قیمت دست دوم، از چاله به چاه نیفتیم.
  
۸)  شاخص کشف به #تهی_شدگی_معادن_کشور در برخی از مواد معدنی در مرز بحرانی بوده و تهدیدی جدی برای پایداری صنعت معدن کشور است. گذشتگان کاشتند و ما خوردیم. آیا ما بخوریم تا آیندگان بکارند!!.

اینها برخی از چالشهای کلان پیش روی صنعت معدن کشور است. در این خصوص، #انجمن_مهندسی_معدن_ایران آمادگی خود را جهت هر گونه همکاری اعلام میدارد.


کلیدواژه ها: انجمن مهندسی معدن ایران |



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 131 بار   |   دفعات چاپ: 82 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر