مصاحبه آقای دکتر پیمان افضل با روزنامه روزگار معدن

 | تاریخ ارسال: 1398/9/5 | 

چین از یک کاگر ساده تا یک رقیب اقتصادی
 
آقای دکتر پیمان افضل عضور هیات مدیره انجمن مهندسی معدن ایران در مصاحبه با روزگار معدن:
 
قدرت‌های بزرگ اقتصادی جهان، کشورهایی مانند آمریکا و ژاپن و مناطقی همچون اتحادیه اروپا، چشم‌اندازی جدید از مصرف مواد معدنی را ترسیم می‌کنند و اقلامی مانند عناصر کمیاب و موادی همانند آنتیموان، باریت، بریلیوم، بیسموت و مانند این‌ها در این چشم‌انداز می‌گنجند. این در حالی است که اتحادیه اروپا و ژاپن ذخایر معدنی چشم‌گیری در اختیار ندارند اما در تلاشند تا مستقل از کشورهای تولیدکننده به ویژه چین، این مواد را تولید کنند. درست است که اتحادیه اروپا کشورهای زیادی را در خود جای داده اما چون در طولانی مدت از ذخایر معدنی بهره‌برداری کرده است، حالا دیگر ذخایر چشم‌گیری ندارد. ژاپن نیز سرزمینی است که خاک  )زمین(  بسیاری در اختیار ندارد، به همین دلیل حتی در ۲ دهه گذشته به اکتشاف از ذخایر دریایی روی آورده است. با این حال این کشورها اقتصادهای برتر جهان را در خود جای داده‌اند؛ اقتصادهایی که به طور پیوسته مواد معدنی مصرف می‌کنند و ذخایر آن‌ها به طور پیوسته، کم و تقاضا برای مواد بیشتر می‌شود. در نتیجه مواد و فلزاتی مانند سنگ‌آهن، زغال‌سنگ یا سرب و روی همچنان موارد مصرف خود را حفظ می‌کنند اما آنچه چشم‌انداز مصرف مواد معدنی را در این ۳ منطقه تغییر می‌دهد، میزان مصرف آنهاست. در واقع فناوری‌های نوظهور علاوه بر مواد پیشین، نیاز به مواد معدنی جدید را ایجاب می‌کنند. ظهور هوش مصنوعی، فناوری‌های تِک، فناوری‌های پاک و به ویژه خودروهای برقی به افزایش تقاضا برای مواد یادشده می‌انجامد.
تلاش امریکا در تولید نفت که به تولید روزانه ۱۲ میلیون بشکه انجامیده است، نمونه‌ای دیگر از تلاش این کشورها برای تبدیل شدن به نخستین تولیدکننده نفت جهان است. این عملکرد یعنی اینکه امریکا برای کاهش وابستگی به جهان تلاش می‌کند. چین روزگاری «کارگر ارزان قیمت » قدرت‌هایی از جمله امریکا بود و آن‌ها مواد اولیه مور نیاز صنایع خود را از آن تامین می‌کردند. حالا اما چین رقیب این قدرت‌ها شده و امریکا تلاش می‌کند به این رقیب وابسته نباشد.
اروپا نیز از پس از جنگ دوم جهانی قدرت گذشته را نداشت و در همین حال یک نوع اتحاد استراتژیک نیز با امریکا دارد که نمی‌تواند این اتحاد را با چین برقرار کند. اروپا چندین قرن چین را استثمار کرد و حالا نمی‌تواند ببیند این روند برعکس می‌شود. در واقع عواملی که مصرف مواد معدنی از سوی قدرت‌های اقتصادی جهان را متاثر می‌کند، ریشه در مسائل ژئوپلتیک این کشورها دارد.

 

دفعات مشاهده: 771 بار   |   دفعات چاپ: 306 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر